Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski ziemniaczne kładzione"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj jajko oraz mąkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masa powinna być dosyć gęsta, by kluski nie rozpadły się podczas gotowania. Gdyby była zbyt rzadka można dodać trochę więcej mąki.
W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i dodaj 1 łyżeczkę oleju. Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką maczaną za każdym razem we wrzątku i powstałe w ten sposób kluski wrzucaj partiami do wody.
Gotuj 10-15 min od czasu do czasu mieszając, by się nie posklejały. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.
W międzyczasie, gdy kluski się gotują, na oleju zeszklij pokrojone w piórka cebule. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, smaż 5-7 min, od czasu do czasu mieszając. Kluseczki przełóż na talerze, na wierzch dodaj cebulę z kiełbasą.
Rada: Kluski można podać od razu po odcedzeniu. Jeśli jednak chcesz je wykorzystać później, to trzeba je przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć.
Można je później odgrzać znów wrzucając na wrzątek – na ok. 1 min – albo odsmażyć czy zagrzać w sosie.
30 minut
Porcja: 560 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie