Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre :)
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 656
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 134
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 656
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 134
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Składniki
Wymieszać drożdże z cukrem w mleku i odstawić na 15 minut. Następnie Przesiać mąkę dodać rozczyn drożdżowy, masło, żółtko i sól. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto zacznie z łatwością odchodzić od dłoni zakryć bawełnianą, wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką i wyciąć z niego kółka średnicy ok. 8cm. Na połowę kółek nałożyć po łyżce konfitury porzeczkowej, następnie zakrywać resztą kółek i sklejać, tworząc okrągłe knedle.
Ułożyć surowe knedle na sitku do gotowania na parze. Gotować przez 15 minut. W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno. Roztopić 2 łyżki masła na patelni razem z cukrem. Gotowe knedle podawać na gorąco z dodatkiem bitej śmietany, polane sosem z masła i cukru. Smacznego :)