Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł
Mleko podgrzewamy ze szczyptą soli, wrzucamy do niego 50 g masła. Do mleka z całkowicie rozpuszczonym masłem wsypujemy 400 g mąki, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do chłodnej masy wbijamy po jednym jajku, dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto.
Z ciasta odrywamy kawałki, lekko spłaszczamy w dłoniach. Na każdym placuszku kładziemy wypestkowaną śliwkę (do środka śliwki można, choć nie jest to konieczne, włożyć kostkę brązowego cukru).
Formujemy kulki i wrzucamy na posolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy 10 minut.
Knedle podajemy polane resztą stopionego z tartą bułką masła.Źródło: Rewia