Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy dzisiaj mniej znane niż knedle ze śliwkami lecz równie smaczne knedle z morelami. Są one bardzo popularne w kuchni austriackiej, ale tam owoce otacza się ciastem serowym. My zrobimy tradycyjne ciasto ziemniaczane, jak do knedli ze śliwkami. Będzie pysznie!
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 83
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 55
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 98
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 83
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 55
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 98
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników. Nastawiamy lekko osoloną wodę w dużym, szerokim rondlu. Morele myjemy, osuszamy, nacinamy, ale nie do końca i usuwamy pestki. W ich miejsce wsypujemy odrobinę cukru. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 15 części. Każdą z nich spłaszczamy w rękach i oblepiamy nią morele, dobrze sklejając brzegi. Kulamy okrągłego knedla, odkładamy na blat posypany mąką.
Gotowe knedle ostrożnie wkładamy do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały i gotujemy na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i trzymamy je jeszcze na wolnym ogniu 8 minut.
Podajemy gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.