Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na letni obiad. Knedle z truskawkami przygotowane według starej, sprawdzonej receptury z pewnością zachwycą waszych domowników. Cudownie smakują polane palonym masłem i oprószone cukrem pudrem.
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 918
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 64
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 71
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 918
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 64
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 71
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, przepuszczamy przez praskę i studzimy. Do knedli możemy też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka oraz cukier. Ciasto na knedle wyrabiamy przy użyciu dłoni. Następnie formujemy z ciasta wałek i kroimy jak na kopytka.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Pokrojone kawałki ciasta rozwałkowujemy, w środek wkładamy po jednej truskawce. Brzegi dokładnie sklejamy ze sobą, aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Formujemy kulki.
Knedle gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
Ugotowane knedle z truskawkami podajemy polane palonym masłem i oprószone cukrem pudrem. Smacznego!