Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to proste szybkie danie, mogą być z różnymi owocami ,moje są z truskawkami. Podawane na różne sposoby polane masłem i posypane cukrem jak również polane śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, czy z masłem i bułką tartą jak kto lubi.
garnek, łyżka cedzakowa, miska, ręcznik papierowy, praska,
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 196
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 201
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 196
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 201
Składniki
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na porcje, spłaszczać dłońmi, do każdej spłaszczonej porcji wkładać truskawkę, a następnie dokładanie zlepiać formując kule. Kule wkładać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Po ugotowaniu knedle polać śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, lub polane masłem i posypane cukrem jak kto woli. Czas gotowania zależy również od wielkości knedli, czy są większe czy mniejsze.