Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Knedle ziemniaczane z orzechami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 23
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 23
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Składniki
Ziemniaki obieram, myję i wkładam do posolonej wody. Gotuję 25 minut. Odcedzam i od razu przeciskam przez praskę. Po wystudzeniu masę ziemniaczaną mieszam z mąką, jajkami oraz solą. Szybko wyrabiam jednolite ciasto. Dzielę je na 30 kawałków. Z każdego robię placuszek. Układam na nich wydrylowane śliwki, posypuję cukrem i cynamonem. Zlepiam brzegi ciasta i formuję kule.
Knedle porcjami wkładam do osolonej wrzącej wody. Przykrywam garnek. Gdy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmuję przykrywkę, zmniejszam płomień i gotuję ok. 5 minut.
Gotowe knedle ostrożnie wyjmuję łyżką cedzakową. Przekładam na talerze. Tartą bułkę rumienię na maśle. Mieszam z miodem oraz orzechami. Przygotowanym sosem polewam knedle.
porcji, 35 min
<strong>Agata Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj