Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedle ziemniaczano-twarogowe"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 190
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 199
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 190
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 199
Składniki
Jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Odstaw, by wystygły (nie mogą być przykryte). Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę twaróg, przesianą mąkę, jajka oraz sól. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Podziel je na 3 części, z każdej uformuj dość gruby wałek. Ciasto będzie dosyć wilgotne, dlatego blat lub stolnicę posyp obficie mąką.
Każdy wałek podziel na 10 części. W każdy kawałek włóż śliwkę i uformuj gładką kulkę – tak, aby cały owoc był dokładnie przykryty ciastem.
W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól. Partiami wkładaj knedle, gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Posyp cukrami wymieszanymi z cynamonem.
Rada: Do każdej śliwki można włożyć posiekane orzechy włoskie wymieszane z cukrem oraz cynamonem.
60 minut. Sztuka: 90 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie