Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca potrawka z warzyw i mięsa wołowego, duszone w sosie pomidorowym.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13807
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 38
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 16
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 68
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 185
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13807
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 38
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 16
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 68
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 185
Składniki
-Mięso płuczemy i myjemy pod bieżąca wodą, zostawiamy w durszlaku
-Myjemy i kroimy warzywa
-Na głęboką, rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i warzywa, wszystko mieszamy. (Nie dodajemy oliwy ani oleju! Warzywa i mięso usmażą się na wytapianym tłuszczu, możemy dać odrobinę wody.)
-Teraz dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, kmin rzymski(świetnie aromatyzuje), pieprz. *(Sól powoduje 'utwardzanie' mięsa podczas smażenia, najlepiej zatem dodawać je pod sam koniec procesu)
-Smażymy na średnim ogniu, mieszamy co jakiś czas. Po 10 minutach, dolewamy ćwierć szklanki wina. Nada to potrawie przyjemnego aromatu i zmiękczy mięso.
-Dodajemy fasolę z puszki. Według osobistych preferencji. Pół lub cała puszka. Od tej pory smażymy na małym ogniu, pod przykrywką, co parę minut mieszamy. Potrawa smaży się na sokach z warzyw i tłuszczu z mięsa. Konsystencją powinno przypominać zupę - jak na zdjęciu.
-Do potrawy możemy dodać łyżkę mąki. Potrawa nabierze formy i kształtu, odsączy z nadmiaru wody.
-Po dodaniu mąki, wszystko razem mieszamy, jeszcze przez chwilę smażymy po czym wyłączamy ogień i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy tak na 5 minut, żeby wszystkie aromaty się przeszły.
-Teraz jeszcze akcent meksykańskiej salsy i gotowe. Podawać z ulubionym pieczywem.