Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kofta na sałatce"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1045
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1288
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12731
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1045
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1288
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12731
Składniki
Kaszę bulgur przygotuj wg przepisu (wrzuć na wrzątek, gotuj 2 min, odstaw do napęcznienia). Słoninę pokrój w kostkę. Obraną cebulę drobno poszatkuj. Wymieszaj w misce z mięsem mielonym. Wsyp połowę drobno posiekanych listków natki.
Do masy mięsnej wsyp bułkę tartą. Wbij całe jajko. Całość starannie wyrób, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W zwilżonych wodą dłoniach formuj wałeczki, nadziewaj je na patyki do szaszłyków.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Układaj koftę (szaszłyki z mielonego mięsa), smaż na małym ogniu, cały czas obracając, na złocisty kolor (8-10 minut). Napęczniały bulgur odlej na sicie, pozostaw do całkowitego ocieknięcia.
Paprykę, pomidory oraz dymkę oczyść, obierz, posiekaj w kosteczkę. Dodaj do kaszy bulgur. Wsyp resztę posiekanej natki oraz 1-2 łyżki pestek słonecznika. Dopraw całość olejem, solą i pieprzem. Podawaj do kofty.
Produkowana z ziaren pszenicy kaszka bulgur jest bardzo pożywna. Z po- wodzeniem możesz jej używać do zapiekanek, sałatek, a także jako główny składnik farszu do drobiu.Źródło: Świat kobiety