Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kokilki z kapustą i mielonym mięsem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20684
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20684
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i zeszklij. Dołóż mięso, wymieszaj i podsmaż. Dodaj rozmaryn, sól, pieprz, paprykę oraz ocet. Wlej 3 łyżki wody i podduś. Wymieszaj z groszkiem.
Ziemniaki obierz, gotuj w posolonej wodzie 15 min. Wyjmij je, a do wody włóż kapustę. Po 5 min odcedź na sitku. Ziemniaki utłucz z masłem, mlekiem i przyprawami. Wymieszaj z kapustą.
Kokilki wysmaruj olejem. Nałóż do nich po porcji mięsa i przykryj warstwą ziemniaków. Zapiekaj pod przykryciem 30 min w 160oC. Zdejmij folię i zapiecz do zrumienienia.
Dobre ziemniaki
Do zapiekanek wybieraj ziemniaki odmian mączystych, np. Bryza. Mają one rozsypujący się w trakcie gotowania miąższ.Źródło: Naj