Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kokosowy ryż"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 120
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 28
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4515
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 120
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 28
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4515
Składniki
Ryż wsyp do dużej miski, zalej wodą, wypłucz starannie. Wodę zlej. Postępuj tak jeszcze kilka razy, aż odlewana woda będzie zupełnie czysta. Wówczas raz jeszcze zalej ryż świeżą wodą i pozostaw na 10 minut do namoczenia. Odlej na sicie. Pozostaw do osączenia.
Odcedzony ryż przełóż do rondelka. Zalej taką ilością wody, by sięgała 1 cm powyżej powierzchni ryżu. Dodaj ziarenka kardamonu oraz łyżkę cukru (może być trzcinowy). Całość przykryj pokrywką.
Ryż z przyprawami duś na małym ogniu 8-10 minut. Dodaj łyżkę masła, przemieszaj widelcem. Zdejmij rondel z ognia. Ponownie przykryj i odstaw jeszcze na kilka minut, aby ryż doszedł i wchłonął płyn.
W tym czasie na patelni rozgrzej pozostałe masło. Wsyp wiórki kokosowe (możesz też użyć grubo nastruganego kokosa). Dodaj posiekane orzechy oraz namoczone i odcedzone rodzynki. Przesmaż całość razem.
Zdejmij pokrywkę z ryżu, usuń ziarenka kardamonu. Do rondla przełóż zawartość patelni. Całość starannie wymieszaj. Dopraw odrobiną mielonego imbiru oraz sokiem wyciśniętym z cytryny i, ewentualnie, cukrem.Źródło: Świat kobiety