Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle delikatne krokieciki z kolorowym warzywnym farszem, podane z aksamitnym pomidorowym sosem :)
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 103
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 624
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 103
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 624
Składniki
Mąkę z jajami, mlekiem, solą i cukrem dokładnie zmiksować, aż do uzyskania pęcherzy z powietrzem. Odstawić na godzinę, po czym zamieszać trzepaczką i sprawdzić gęstość. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeżeli jest za gęste dolać trochę wody mineralnej, dokładnie zamieszać do uzyskania pożądanej gęstości.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju cienkie placki, rumieniąc bardziej z jednej strony, druga powinna zostać lekko podsmażona. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść ok. 12- 14 naleśników.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę i czosnek, dodać obie mrożonki, masło i dusić wszystko do miękkości. Odstawić do wystudzenia.
Dodać majonez, musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dokładnie i delikatnie wszystko wymieszać. Na środek każdego naleśnika ( strona bardziej rumiana ) wyłożyć sporą łyżkę farszu i formować zgrabnego krokieta.
Ułożyć krokiety na żaroodpornym naczyniu, posmarować po wierzchu roztopionym masłem i zapiekać ok. 30 min w gorącym piekarniku ( 200° )
Ja podałam z pomidorowym ciepłym, sosem , ale równie dobrze będą takie krokieciki smakować z sosem czosnkowym czy ziołowym na bazie jogurtu.