Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowe szaszłyki z grzybami i pulpecikami"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 83
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1684
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 700
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 83
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1684
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 700
Składniki
Pieczarki oczyść, odetnij nóżki. Kapelusze obierz ze skórki (prawdziwki lub podgrzybki opłucz w wodzie z solą), większe przekrój na pół. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę tymianku, szczyptę soli, pieprz.
Masę mięsną dokładnie wyrób. Jeśli będzie zbyt miękka, dodaj do niej 2-3 łyżki bułki tartej. Jeżeli będzie bardzo zwarta – odrobinę zimnej wody. Potem uformuj równe kuleczki o wielkości małej pieczarki lub połówki większej.
Umyj cukinię. Pokrój ją (razem ze skórką) wzdłuż, na długie, cienkie plastry. Z boczku wędzonego odetnij skórę, wykrój kostki, a potem pokrój go na cienkie plastry. Każdym owiń dokładnie kapelusz pieczarki (lub jego połówkę).
Kuleczki z mięsa mielonego owiń natomiast w plastry cukinii. Przygotuj sobie patyczki do szaszłyków, najlepiej drewniane, dość grube i płaskie. Trzeba je najpierw dobrze wymoczyć w wodzie (można je zanurzyć na ok. 10 minut, potem wytrzeć).
Jeśli nie masz dużych patyczków, użyj dwóch cieńszych na raz, wtedy mięso, które kurczy się podczas pieczenia z nich nie spadnie. Nadziewaj na przemian: pulpecik i pieczarkę. Ułóż szasz łyki na blasze z papierem do pie czenia. Posyp resztą tymianku.
Szaszłyki skrop porządnie oliwą. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw do niego potrawę na około 15-20 minut. Zapiekaj ją, aż mięso się upiecze (warto je nakłuć i to sprawdzić), pieczarki zmiękną, a boczek smakowicie się przyrumieni.
ok. 50 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 6 porcjiŹródło: Kobieta i życie