Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kompot czereśniowy z anyżkiem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Składniki
Czereśnie umyj, oderwij szypułki i osusz. Usuń pestki. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem i bardzo cienko obierz. Skórkę pokrój w cienkie paski. Owoce przełóż do słoików.
Zagotuj 3/4 litra wody, dolej wyciśnięty sok z pomarańczy, wsyp cukier i dodaj skórkę oraz anyż. Wymieszaj i zagotuj. Wlej do słoików z owocami. Zamknij.
Włóż słoiki do garnka, napełnij wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj 25 minut w temp. 80 st. C. Po wyjęciu dokręć wieczka słoików.
Umyj czereśnie, usuń szypułki i pestki. Odważ 40 dag. Maliny oczyść. Owoce przełóż do garnka i chwilę duś (aż puszczą sok). Przetrzyj przez sito. Do gorącego przecieru wsyp cukier żelujący i gotuj ok. 5 minut. Odszumuj. Dodaj resztę owoców i kwasek. Zagotuj. Gorącą marmoladę przełóż do słoików. Zamknij je i odwróć do góry dnem.Źródło: Tele Tydzień