Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Konfitura jeżynowa z brandy"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Składniki
Z cukru i wody przygotowuję gęsty syrop. Jeżyny opłukuję, osuszam i skrapiam brandy. Wrzucam je do gorącego syropu, gotuję kilka min na średnim ogniu.
Zostawiam owoce w syropie na kilkanaście godz. (minimum 12, najlepiej na dobę). Następnie gotuję na bardzo małym ogniu, aż staną się szkliste.
Owoce nakładam do słoiczków (o poj. ok. 200 ml), zalewam syropem do przykrycia, do każdego słoiczka dodaję łyżeczkę brandy, pasteryzuję kilkanaście min w garnku z wodą.
Pozostały syrop (bez owoców) wlewam do słoiczków i również go pasteryzuję.
80 min • Porcja 260 kcal • Koszt słoiczka ok. 3 zł • Przepis na ok. 3 słoiczki.
Konfiturę używam do deserów, syrop – do napojów, barwienia ciast i mas. Słoiki z konfiturą można też zamknąć inaczej. Rozgrzać je w piekarniku (100°C), napełnić gorącą konfiturą i zostawić odwrócone do góry dnem, aż wystygną.Źródło: Kobieta i życie