Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najpopularniejszych dań mącznych. Idealny sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać je w wersji wytrawnej z mięsnym sosem lub na słodko w towarzystwie owoców. W każdej wersji smakują rewelacyjnie.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1323
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12834
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1323
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12834
Składniki
Ugotowane i dobrze przestudzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Zagniatamy ciasto na kopytka.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rolujemy, a następnie kroimy na małe kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu ich na powierzchnię wody, gotujemy przez chwilę i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Ugotowane kopyta podsmażamy przez 1-2 minuty na maśle, przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe.