Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna marchewkowa wersja klusek leniwych
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 76
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 254
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 76
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 254
Składniki
Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Poczekać, aż przestygnie. Następnie przecisnąć ją przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Do rozdrobnionej marchewki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Doprawić szczyptą soli.
Całość wyrobić na jednolitą masę (gdy ciasto za bardzo klei się do rąk, dodać jeszcze odrobinę mąki). Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić je na kawałki (ok. 4-5 cm).
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kopytka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody, gotować przez ok. 4 minuty.