Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z palonym masłem smakują niesamowicie. Przygotowując palone masło trzeba poznać kilka ważnych zasad, aby uzyskać masło palone a nie spalone. Palone masło pachnie orzechami laskowymi. Masło trzeba podgrzać do 130-150 stopni C (dobrze mieć termometr kuchenny). Ale bez niego też uda nam się go zrobić. W podanej wyżej temperaturze białka i cukry zawarte w maśle poddają się karmelizacji. Do kopytek użyłam mąki orkiszowej ale pszenna też będzie dobra jeśli jej nie unikacie.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Składniki
Składniki na kopytka zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki a z ciasta formujemy wałek lekko spłaszczamy od góry i tniemy na małe kopytka. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty po wypłynięciu. Wyjmujemy na talerze. Palone masło: Masło pokroić w kostkę i umieścić w rondelku w na średnim ogniu roztopić. Na maśle pojawi się piana, której nie wyrzucamy. Termometrem pilnujemy temperaturę aby nie przekroczyła 150 st. C. Mieszamy od czasu do czasu. Po chwili gotowania białka i cukry zawarte w pianie zaczną brązowieć i opadać na dno rondla. Zdejmujemy masło z ognia i przelewamy do innego garnka aby zatrzymać proces gotowania. Kopytka polać tak przygotowanym masłem.