Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenny gulasz z cieciorką, dynią i cukinią"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 186
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 169
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1399
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 186
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 169
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1399
Składniki
Mięso umyj, oczyść z błonek i przerostów, pokrój w większą kostkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Kardamon i kminek rozetrzyj w moździerzu.
Na patelni mocno rozgrzej 3–4 łyżki oliwy. Zrumień na niej mięso ze wszystkich stron. Do daj cebulę i czosnek, a po minucie kardamon z kminkiem. Wymieszaj, smaż chwilę. Wsyp pieprz, chili oraz szczyptę cynamonu. Wlej gorący bulion, dodaj wódkę i duś pod przykryciem ok. 1,5 godz.
Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Cukinie umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Warzywa dodaj do mięsa 20 min przed końcem duszenia. 10 min przed końcem dołóż pomidory i osączoną cieciorkę.
Zagotuj 400 ml wody z 1,5 łyżeczki soli i 2 łyżkami oliwy. Wsyp kuskus i odstaw na 2 min, aby napęczniał. Po tym czasie dodaj masło, przemieszaj widelcem i nałóż po porcji na środku talerzy. Dookoła rozłóż gulasz. Danie ew. posyp posiekaną natką pietruszki.
Pyszna kasza bulgur
Kuskus możesz zastąpić kaszą bulgur. Ugotuj ją wg przepisu na opakowaniu. Przypraw solą, pieprzem, oliwą i posiekaną natką pietruszki.Źródło: Tina