Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, lekko pikantne, smakują wyśmienicie z chlebkiem pita (lub zwykłym pieczywem), ale też z ryżem czy purée ziemniaczanym.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 517
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14627
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 517
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14627
Składniki
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki na kotleciki wyrób na jednolitą masę. Uformuj z nich niewielkie kulki i lekko je spłaszcz. Obsmaż je krótko na oleju z obu stron.
Pokrój bakłażana w kostkę, oprósz solą i pozostaw na 10 minut. Papryki pokrój drobno. Dodaj do nich pastę paprykową i bakłażana. Podsmaż na maśle, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej warzywa bulionem i duś przez kilka minut. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj.
Przełóż kotleciki do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut.