Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryby powinny pojawiać się w naszym menu co najmniej dwa razy w tygodniu. Niektórzy jednak sięgają po nie niechętnie ze względu na zbyt suche mięso. Przykładem chudej ryby jest popularny dorsz. Sprawdź, jak przygotować kotleciki rybne z filetów z dorsza tak, by były nie tylko zdrowe, ale też bardzo soczyste, aromatyczne i smaczne!
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Składniki
Pokrój filety z dorsza na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i cebulę. Namocz kajzerkę w mleku i dokładnie odciśnij. Wymienione składniki zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Do uzyskanej masy dodaj jedno jajko i drobno posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrób masę i podziel na 8-10 porcji.
Pokrój masło na tyle kawałków, ile jest porcji masy rybnej. Z masy uformuj płaskie kotleciki. Każdy złóż na pół tak, by powstała „kieszonka” na masło. Po włożeniu kawałków masła nadaj masie ponownie kształt kotlecika. Masło nie powinno wystawać poza „kieszonkę”. Gotowe kotleciki obtocz w pozostałych, rozkłóconych, lekko osolonych jajkach, a następnie w bułce tartej. Wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozgrzej olej na patelni na palniku o średniej mocy. Obsmaż kotleciki na złocisty kolor – 2-3 minuty po każdej ze stron. Usmażone ułóż na chwilę na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar oleju. Kotleciki podawaj gorące, z kawałkiem cytryny. Smakują wyśmienicie z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz z surówką warzywną.