Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 250
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 250
Składniki
Soczewicę opłucz na sitku, osącz. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż soczewicę. Smaż dalej jeszcze chwilę. Podlej 3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Pomarańczę obierz ze skórki, dokładnie usuń białą warstwę, z miąższu wytnij cienkie cząstki. Granat przekrój na pół, wybierz miąższ. Rodzynki dodaj do soczewicy 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw ją bulionem, cynamonem i goździkami, ew. jeszcze posól.
Kotleciki opłucz, osusz. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 3–4 minuty z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem. Gotową soczewicę wymieszaj z cząstkami pomarańczy i miąższem granatu. Serwuj jako dodatek do mięsa. Udekoruj miętą.Źródło: Naj