Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na kotleciki ziemniaczane dedykujemy miłośnikom ziemniaków. Nasza receptura zakłada klasyczne kotlety ziemniaczane, ale możesz je również faszerować np. duszonymi pieczarkami z cebulką, białym serem lub mielonym mięsem. Podawaj potrawę z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub grzybowym. Kotleciki też świetnie smakują na drugi dzień, odsmażane na maśle.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 658
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 658
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy przestygną, obierz je. Obierz cebulkę, drobno posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle lub oleju na złoty kolor. Do miski zetrzyj obrane na tarce ziemniaki, dodaj podsmażoną cebulkę, wbij jajka, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj ponownie.
Z masy formuj kotlety, co jakiś czas zwilżając dłonie zimną wodą, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Aby panierka była grubsza, użyj roztrzepanego, surowego jajka i zanurzaj w nim kotlety, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
W głębokiej patelni mocno rozgrzej tłuszcz i obsmażaj w nim kotleciki z obydwu stron. Następnie wykładaj je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru wilgoci. Kotleciki podawaj od razu. Mogą stanowić osobne danie lub element obiadu jako dodatek do wieprzowiny, drobiu lub ryby.