Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak niedzielny obiad, który nie może obyć się oczywiście bez kawałka pysznego mięsa. W 8. odcinku kulinarnego show Mateusza Gesslera przedstawiono przepis na genialny kotlet schabowy z kostką, młodą kapustą i wybornymi kluskami lanymi.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27475
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1210
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27475
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1210
Składniki
Jako pierwszą przygotowujemy marynatę do schabu. Cebulę białą kroimy w piórka. W dużym naczyniu łączymy ze sobą pozostałe składniki marynaty i wrzucamy cebulę. Do marynaty wkładamy schaby tak, aby wszystkie były zanurzone. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty dodatków.
Kapustę białą kroimy na ćwiartki, a te w piórka. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni roztapiamy smalec i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Do podsmażonej cebuli wrzucamy pokrojoną kapustę i podsmażamy, aż kapusta zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat, pomidory z puszki i zalewamy wszystko bulionem. Całość doprawiamy ziołami, cukrem, solą i pieprzem i dusimy, aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy zimne masło, aby zagęściło sos.
W dużym rondlu zagotowujemy wodę z solą – będziemy w niej gotować kluski. Przygotowujemy ciasto na kluski: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy sól i mąkę i całość mieszamy do powstania gęstej masy.
Nad rondlem z wodą przelewamy masę przez sitko i przecieramy ją silikonową szpatułką. W wodzie powinny powstać nieregularne kluseczki. Po chwili odcedzamy je z wody i odkładamy do pojemnika. Kluski zalewamy małą ilością oleju rzepakowego i delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały.
Schaby wyjmujemy z marynaty i oczyszczamy z cebuli. Rozbijamy schaby tłuczkiem na półcentymetrowe kotlety i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej i smażymy je na gorącym smalcu do przyrumienienia panierki. Źródło: Para do gara. Ona mówi on gotuje/ Czwórka