Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety huculskie swoją nazwę wzięły od grupy etnicznej pochodzącej z Ukrainy i Rumunii, która zajmowała się hodowlą owiec. Stąd też bardzo charakterystyczny składnik – bryndza, czyli ser owczy o specyficznym smaku.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8192
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 183
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 402
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8192
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 183
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 402
Składniki
Cebulę obierz, a papryki oczyść z gniazd nasiennych. Warzywa bardzo drobno posiekaj. Możesz użyć robota kuchennego.
W misce wymieszaj ze sobą oba rodzaje mięsa, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i nieco rozbełtane jajko. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Dodaj drobno posiekane warzywa oraz bryndzę. Dopraw papryką wędzoną, solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj.
Na patelni odpowiedniej do zapiekania rozgrzej olej i oliwę.
Z masy uformuj kotlety. Kładź je na gorący tłuszcz i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Następnie zalej je krojonymi pomidorami z sosem. Delikatnie wymieszaj, by nie połamać kotletów.
Patelnię przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. 75 minut.
Po tym czasie kotlety wyjmij, a do uzyskanego sosu dodaj śmietanę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kotlety huculskie podawaj z dodatkiem sosu i ulubioną sałatką.