Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze gdy robię coś z mięsa, odkrawam kawałki które "podobają mi się mniej". Parafrazując profesora tłumaczącego Marysi "zawartość cukru w cukrze" zamrażam skrawki mające mniej mięsa w mięsie. Gdy potrzebuję mielonego wyciągam te zamrożone skrawki i mielę. Moje mięso mielone to zazwyczaj mieszanka łopatki, karkówki, szynki i schabu...
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Mięso przepuszczam przez maszynkę, cebulę i czosnek również mielę (można go posiekać, ale skoro maszynka już chodzi...). Na koniec mielę kromkę chleba która "przepycha" pozostałości mięsa z maszynki.
Do powstałej masy dodaję jajko oraz przyprawy. Sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę słodką.
Przygotowuję panierkę, zazwyczaj jest to tarta bułka wymieszana z otrębami. Z masy mięsnej robię gładkie kulki, które następnie spłaszczam na kształt kotleta. Obtaczam w obu stron w bułce i smażę na rumiano.
Usmażone kotlety odkładam do garnka z pokrywka gdzie kotlety sobie leżakują.
Przemycamy zdrowie: W mięsie mielonym łatwo ukryć siemię lniane, otręby, ostropest, kurkumę.