Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety na jarzynce"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1670
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1670
Składniki
Fasolę przebierz, przepłucz na sicie, a następnie umieść w misce i zalej dużą ilością wody. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia odlej wodę.
Namoczoną fasolę przełóż do garnka, zalej czystą wodą. Gotuj, aż będzie miękka (ok. 60 minut). Pod sam koniec gotowania lekko posól. Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia i całkowitego wystudzenia.
Czerstwą kajzerkę (lub kawałek innego pszennego pieczywa) namocz w mleku. Cebule obierz, opłucz, osusz, a potem pokrój w kostkę. Zrumień na 2 łyżkach oleju (lub smalcu), przestudź. Fasolę, usmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Koperek opłucz starannie, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, drobno poszatkuj. Do zmielonej masy dodaj jajka, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku, starannie wyrób. Formuj owalne kotleciki, obtaczaj je w tartej bułce (ok. 5 łyżek). Smaż na oleju lub smalcu po ok. 8 min z każdej strony.
W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć zamrożoną marchewkę z groszkiem, gotuj do miękkości, odcedź. Przygotuj zasmażkę z 1-2 łyżek oleju oraz mąki. Połącz z warzywami, dopraw solą. Podawaj do kotletów.Źródło: Świat kobiety