Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ugniatane kotlety to mój sposób na recykling w kuchni. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Do ich przygotowania wykorzystałam gotowane ziemniaki i brokuły z poprzedniego dnia, ale dobrze sprawdzą się tutaj również inne warzywa w połączniu np. z kaszą lub ryżem. Wystarczy wrzucić składniki do miski, ugnieść je widelcem lub dłonią, dodać jajko, bułkę tartą i ulubione przyprawy. Po usmażeniu kotleciki serwujemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub delikatnym sosem.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 111
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 111
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Składniki
Do miski przełóż ugotowane ziemniaki i brokuły. Składniki rozgnieć tłuczkiem lub widelcem. Wbij jedno jajko. Dodaj bułkę tartą i przyprawy. Masę na kotlety wyrabiaj dłońmi.
Uformuj równej wielkości kotleciki. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju.
Kotlety ugniatane smaż na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor.