Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet wiedeński, znany też jako Wiener Schnitzel to oryginalne danie lokalne serwowane w Austrii. Jego głównym składnikiem jest oczywiście płat z udźca cielęcego, delikatnie rozbity i dobrze doprawiony. Przygotuj go samodzielnie w domu zamiast tradycyjnego schabowego!
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 220
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 220
Składniki
Mięso rozbij tłuczkiem, najlepiej zabezpieczając je woreczkiem foliowym. Każdy kotlet powinien mieć maksymalnie 5 mm grubości. Z każdej strony posyp solą i pieprzem.
Trzy miski kolejno wypełnij: mąką pszenną, rozkłóconym jajkiem i bułką tartą. Kotlety wiedeńskie panieruj w takiej kolejności, dociśnij każdego delikatnie dłonią i odłóż na talerz.
Na patelni rozgrzej najpierw olej rzepakowy. Smaż kotlety na dość dużym ogniu z każdej strony po kilka minut. Panierka powinna zrobić się złota. Po przewróceniu kotletów na drugą stronę dodaj masło klarowane. Podawaj z ulubioną sałatką, tłuczonymi ziemniakami albo frytkami.