Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety kojarzą się nam głównie z mięsem. Obecnie jednak coraz więcej osób decyduje się na bezmięsny jadłospis lub po prostu szuka odmiany od codziennej monotonii schabowych. Okazuje się, że kotlety można przygotować praktycznie we wszystkiego. Szczególnie „wdzięcznym” materiałem są niezbyt soczyste warzywa – takie jak kalafior. Kotlety z gotowanego kalafiora mają niewiele wspólnego ze smakiem tych mięsnych, ale z powodzeniem mogą zająć ich miejsce w klasycznych daniach obiadowych.
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9166
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9166
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Składniki
Podziel różyczki kalafiora i ugotuj na parze (przez kilka minut). Zblenduj na gładką masę.
Pokrój dość drobno pora. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zblanszuj pora, przelewając go (na sitku) wrzątkiem. Następnie posól go i podsmaż chwilę pora na niewielkiej ilości masła. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Połącz warzywa ze zblendowanym kalafiorem.
Posiekaj drobno koperek. Rozkłóć jajka. Dodaj do masy kalafiorowej jajka, koperek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Z powstałej masy uformuj niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym – po kilka minut z każdej ze stron. Tak przygotowane kotlety z kalafiora możesz podać z lekką sałatką albo z sosem, np. czosnkowym, koperkowym.