Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na doskonałe jarskie kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw. Są pyszne i bardzo sycące, a podane z ulubionym sosem ( u mnie z pieczarkowym ) stanowią doskonały obiad. Można je też podać na zimno z bułką, sałatą i np sosem czosnkowym. Smakowita alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. U nas muszę ostatnio ciągle je przygotowywać, bo rodzinka się zajada.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 659
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 60
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 781
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 659
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 60
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 781
Składniki
Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wody powinno być ok 2 cm powyżej kaszy. Wodę delikatnie solimy i gotujemy do miękkości kaszy ( ok 20 minut ) i odparowania wody. Po ugotowaniu kaszę studzimy
W czasie, gdy kasza się studzi przygotowujemy warzywa: na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy starte na tarce o dużych oczkach: marchewkę, cukinię, paprykę i pietruszkę. Delikatnie solimy i smażymy, aż warzywa zmiękną - ok 10 minut
Usmażone warzywa przekładamy do garnka z przestudzoną kaszą. Całość mieszamy i blendujemy przy pomocy ręcznego blendera. Nie musi to być zblendowane na papkę, ale kaszę warto przynajmniej częściowo rozdrobnić ( przy okazji również warzywa )
Kaszę z warzywami doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy
Na koniec dodajemy 2 surowe jajka i wszystko dokładnie mieszamy
Z masy formujemy kotleciki - okrągłe lub owalne i obtaczamy w bułce tartej
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
Podajemy na ciepło np z sosem pieczarkowym lub z ulubioną surówką lub też na zimno w bułce z sałatą i ulubionym sosem ( np czosnkowym )