Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto odpocząć od mięsa a to przepyszna alternatywa.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Składniki
Zielonej soczewicy nie trzeba namaczać. Ugotowałam ją do miękkości około 25 minut w osolonej wodzie. W między czasie zeszkliłam na gęsim smalcu pokrojoną cebulę i czosnek.
Soczewicę z cebulą przepuściłam przez maszynkę. Masę doprawiłam solą i pieprzem.
Dodałam jaja, odrobinę bułki tartej i jeszcze raz wyrobiłam.
Uformowałam kotlety i obtoczyłam je jeszcze w bułce tartej. Usmażyłam je na rumiano.
Zrobiłam sos myśliwski. Na patelni zrumieniłam pokrojoną w kostkę cebulę dodałam przyprawę gulaszową 1 łychę i 2 łyżki proszku grzybowego. Przyprawę gulaszową można zrobić samemu, wersja podstawowa: kumin, kmin, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, ew. suszony czosnek. Podlałam całość szklanką wody. Proszek grzybowy można zastąpić wcześniej namoczonymi suszonymi grzybami. Sos trochę pogotowałam a potem zagęściłam rozrobioną mąką i doprawiłam solą.
Smacznego :)