Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z gotowanych ziemniaków to niedroga propozycja na obiad. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do kartofli ulubione warzywa lub wędliny. Kotleciki świetnie smakują podane z domowym keczupem.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 216
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 216
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, potnij na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź z wody i odstaw do wystygnięcia.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wysyp boczek, w momencie jak tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulę, smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub za pomocą tłuczka rozgnieć na gładką masę. Dorzuć cebulę, boczek i jajko – wymieszaj razem. Następnie wsyp obie mąki i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku dolą i pieprzem i ponownie zamieszaj.
Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe kotleciki. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki będą świetnie smakować podane wraz z domowym keczupem.