Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane faszerowane masą jajeczną z wędzonką i szczypiorem podane z sosem z podgrzybków. Polecam.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88280
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 34
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88280
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 34
Składniki
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy. Z ziemniaków i mąki ziemniaczanej robimy ciasto takie jak na kluski śląskie.
Jajka gotujemy na twardo. ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kostkę razem ze szczypiorem i wędzonką. Pokrojone składniki mieszamy ze sobą, będzie to farsz do ziemniaczanych kotletów.
Z masy ziemniaczanej formujemy kotlety, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy 2-3 łyżeczki farszu i zlepiamy formując kotlet.
Uformowane kotlety smażymy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiany kolor.
W między czasie gotujemy sos grzybowy. W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy sos z grzybów.
Grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki.
Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem.
Usmażone ziemniaczane kotlety podajemy z sosem grzybowym. Smacznego!!!