Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem marchewkowy"
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5908
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 89
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 57
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5908
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 89
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 57
Składniki
Rozpuść masło w dużym rondlu lub garnku o grubym dnie. Cebulę obierz i posiekaj, wrzuć na płynny tłuszcz. Duś na małym ogniu około 3 minuty, aż warzywo lekko zmięknie.
Marchewki obierz, pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W podobny sposób przygotuj pietruszkę. Warzywa wrzuć do rondla. Duś pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
Dodaj starty imbir oraz skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy, wlej bulion. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj na gładki krem. Na koniec połącz ze słodką śmietanką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomarańczę wyfiletuj, miąższ pokrój. Zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji dodaj fileciki pomarańczowego miąższu. Jeśli chcesz, udekoruj zupę ziołami.
Czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety