Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem szpinakowy"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój w ko- stkę. Oczyść i pozostaw w całości marchewkę oraz pietruszkę. Liście szpinaku przebierz, opłucz, odetnij korzonki. Lekko osącz je na sicie.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć liście szpinaku. Przesmaż, zalej bulionem (może być z kostki). Dodaj ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę.
Gotuj zupę na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie wyjmij marchewkę oraz pietruszkę. Resztę składników zmiksuj na gładki krem. Dodaj mleko, wymieszaj, ponownie zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem.
Ser zetrzyj na tarce. Rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze, tworząc małe kupki. Wygładź je, zapiekaj 10 min w 180 st. Zupę dekoruj siekanymi orzechami. Podawaj z serowymi czipsami.
Czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 1,90 zł.
Zamiast czipsów możesz podać do zupy włoskie paluszki grissini.Źródło: Świat kobiety