Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2172
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 130
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 138
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2172
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 130
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 138
Składniki
Pory oczyść, usuń zewnętrzne liście, odetnij ciemnozielone końce. Oczyszczone pory pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, opłucz, potnij w średnią kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej olej z masłem. Na gorący tłuszcz wrzuć pory. Smaż je, mieszając, aż zrobią się miękkie. Trochę porów odłóż do dekoracji, a resztę zalej bulionem warzywnym. Dodaj ziemniaki oraz czosnek.
Zupę przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj ją na małym płomieniu około 30 minut. Potem zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj go ze śmietaną oraz żółtym serem. Podgrzej.
Gotową zupę rozlej do kokilek. Udekoruj odłożonymi wcześniej porami oraz gałązkami koperku. Podawaj np. z kromką wiejskiego chleba albo z grzankami czosnkowymi.
40 min •Porcja: 315 kcal •Cena porcji: 1,40 złŹródło: Naj