Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowa kartoflanka"
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 30
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 33
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 48
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 30
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 33
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 48
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić na kawałeczki. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.
Dołożyć ziemniaki i marchewkę, krótko razem podsmażyć. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20 minut.
Krewetki opłukać, osuszyć. Na długie, drewniane wykałaczki nadziewać po trzy krewetki. Skropić je sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć szaszłyki z krewetek i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć solą.
Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Z garnka wyjąć 2 łyżki pokrojonych warzyw. Pozostałe ziemniaki i marchewkę zmiksować wraz z wywarem na gładki krem. Zaprawić go śmietaną.
Ewentualnie lekko posolić do smaku. Zupę rozlać do kokilek. Do każdej włożyć po porcji odłożonych warzyw. Posypać szczypiorkiem. Podawać z szaszłykami z krewetek.Źródło: Życie na gorąco