Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krokiety z pieczenią"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 258
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 258
Składniki
Kawałki pieczeni albo wędliny pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Wrzuć mięso, lekko je zrumień. Bazylię lub natkę opłucz, osusz, oderwij listki, kilka odłóż do dekoracji, resztę potnij w cienkie paseczki.
Do wędliny dodaj 2/3 szklanki bułki tartej oraz mąkę. Wbij jajka. Dosyp posiekane zioła. Masę przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
Z przygotowanej masy uformuj podłużne, nieduże krokiety. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej resztę masła. Porcjami włóż krokiety i smaż na złoty kolor (w sumie ok. 15 minut).
Gotowe krokiety przełóż na półmisek. Udekoruj odłożonymi wcześniej ziołami.Źródło: Naj