Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety ziemniaczane z oscypkiem to oryginalna propozycja szybkiego i smacznego obiadu. Dodatek oscypka nadaje potrawie wyjątkowego smaku i sprawia że danie znika z talerzy w oka mgnieniu. Idealnie komponuje się z sosem i surówką.
Szybka i smaczna
Odsłon: 14879
Polecam.
Odsłon: 473
Szybka i smaczna
Odsłon: 14879
Polecam.
Odsłon: 473
Składniki
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przestudzamy. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy.
Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszamy. Do miski przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę ugotowane i przestudzone ziemniaki, dodajemy podduszoną cebulkę, jajka, mąkę oraz natkę pietruszki, na końcu ścieramy na tarce o dużych oczkach oscypka. Całość doprawiamy czarnym pieprzem i solą, masę dokładnie mieszamy. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże owalne krokiety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone krokiety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem i surówką.