Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królik na słodko"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Tuszkę królika oczyść i oddziel udka. Włóż je do lodówki. Resztę mięsa zalej litrem piwa i odstaw na 24 godziny, żeby skruszało.
Marchew, cebulę i czosnek obierz. Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Potnij warzywa na drobne kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Następnego dnia osącz królika z piwa i przyrumień w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Gdy tuszka przestygnie, przełóż ją do dużego garnka i zalej ponownie kolejnym litrem piwa. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, dolej litr wody i gotuj całość na małym ogniu około 4-5 godzin.
Wyjmij królika, a wywar przecedź przez sito i gotuj jeszcze chwilę, by odparował.
Udka natnij, nasmaruj musztardą, pieprzem, solą i nadziej namoczonymi wcześniej śliwkami. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, a później piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Do przecedzonego wywaru wrzuć tabliczkę czekolady, karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i kilka suszonych śliwek. Tak przygotowanym sosem polej udka królika.Źródło: Telemax