Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królik na winie z chorizo i ciecierzycą"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1049
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1342
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12870
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1049
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1342
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12870
Składniki
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać. Rozmaryn i tymianek opłukać, osuszyć.
Z kiełbasy chorizo (hiszpańska kiełbasa wieprzowa mocno doprawiana papryką; można ją kupić w sklepach delikatesowych) zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki. Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą. W brytfance rozgrzać oliwę, zrumienić na niej kiełbasę. Kiełbasę wyjąć i na tym samym tłuszczu podsmażyć kawałki królika. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę, rozmaryn i tymianek. Chwilę smażyć. Podlać rioją (hiszpańskie czerwone wino) i bulionem. Dołożyć jagody jałowca, listki laurowe, pomidorki koktajlowe, suszone śliwki i podsmażoną kiełbasę.
Brytfankę wstawić do piekarnik rozgrzanego do 200°C. Piec 1,5-2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Pół pęczka natki pietruszki i kilka gałązek bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki. Gotowe danie posypać ziołami. Serwować z kawałkiem bagietki.
Czas przygotowania: około 135 minutŹródło: Życie na gorąco