Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królik pieczony w sosie pomidorowym"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 245
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 245
Składniki
Tuszki królika umyj, oczyść, osusz. Możesz je wcześniej zamarynować w przyprawach. Oliwę wymieszaj z sokiem z całej cytryny, aż powstanie emulsja. Dodaj majeranek, pieprz, paprykę, sól, wymieszaj.
Tuszki usmaż na maśle ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Przełóż je do żarodopornego naczynia, zalej tłuszczem z patelni i resztą marynaty, przykryj i piecz przez 45 minut w temperaturze 180° C.
W rondelku ugotuj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy, dodaj sól i pieprz, łyżeczkę cukru, duś przez 20 minut pod przykryciem.
Gdy mięso będzie miękkie, zdejmij pokrywkę, oblej je sosem pomidorowym i piecz mięso jeszcze przez 15 minut. Królika podawaj z warzywami i ryżem lub makaronem.
Czas: 90 minutŹródło: Dobry Tydzień