Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krucha tarta morelowa"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 29
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 29
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Przygotować spód: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, jajko i pokrojone w kawałki masło. Wsypać 10 dag cukru, cukier wanilinowy i 5 dag mielonych migdałów. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. 30 cm.
Formę do tarty o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylepić plackiem. Ciasto mocno docisnąć do spodu i brzegu formy, ponakłuwać je widelcem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Morele rozciąć, wyjąć pestki, Konfiturę podgrzać. Morele rozłożyć na cieście w formie. Posypać 5 dag mielonych migdałów i posmarować konfiturą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35 minut.
Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Pianę z białek przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką-gwiazdką. Wycisnąć wokół brzegu ciasta bezowe rozetki. Tartę piec jeszcze 4-5 minut.Źródło: Życie na gorąco