Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek z pieczarkami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 41
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 41
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 32
Składniki
Cebule siekam, pieczarki i ugotowane jajka trę osobno na tarce o dużych otworkach. Cebulę szklę na oleju. Dodaję pieczarki i smażę, aż odparuje woda. Studzę. Do miski wkładam mięso, starte jajka, podsmażone pieczarki, bułkę tartą. Wbijam jajko, przyprawiam i mieszam.
Mąkę mieszam z zupą oraz proszkiem do pieczenia i wysypuję na stolnicę. Dokładam margarynę i siekam. Dodaję żółtka i śmietanę. Chwilę siekam, po czym rękoma zagniatam ciasta. Ciasto dzielę na 2 części i formuję z nich kule. Zawijam je w folię i chłodzę w lodówce godzinę.
Jedną kulę rozwałkowuję i przekładam na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 24x36cm., nakłuwam gęsto widelcem. Piekę 15 min w 180 st.
Na spodzie rozkładam farsz i przykrywam go drugą częścią ciasta (rozwałkowaną). Delikatnie dociskam ciasto do farszu. Wierzch nakłuwam widelcem. Piekę 1 godz. w 180 st.
ok. 150 min
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Tina