Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruszonkowa tarta morelowa"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 238
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 26
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 73
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 238
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 26
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 73
Składniki
Do miseczki wsypać 10 dag cukru, 1 torebkę cukru wanilinowego i szczyptę soli. Dodać pokrojone na kawałki masło, mielone migdały i mąkę. Szybko zagnieść kruszonkę. Odłożyć 1/3 kruszonki do lodówki.
Formę do tarty o śr. 24 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsypać 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 10 minut.
Morele umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, miąższ pociąć na cząstki. Śmietanę wymieszać z jajkiem, 1-2 łyżkami cukru, drugą torebką cukru wanilinowego i proszkiem budyniowym.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć cząstki moreli (by sok nie przeciekał, spód można oprószyć proszkiem budyniowym lub kaszką manną).
Zalać je masą śmietanową. Posypać resztą kruszonki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco