Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kule nadziewane kaszanką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 148
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 148
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Farsz: cebulę obieram, siekam. Smażę na oleju na szklisto. Dodaję kaszankę wyjętą z osłonki. Smażę razem 5-7 minut. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem.
Ciasto: ziemniaki przeciskam przez praskę albo mielę w maszynce do mięsa. Mieszam z mąką, szczyptą soli oraz jajkiem. Zagniatam gładkie ciasto. Odrywam po kawałeczku. Robię placuszki. Nakładam na nie po porcji farszu. Mocno zlepiam brzegi i formuję kule.
Kluski wkładam do posolonego wrzątku. Gotuję ok. 5 minut od momentu wypłynięcia (razem ok. 20 minut). Wyjmuję. Boczek kroję w kostkę, wysmażam go na chrupko. Polewam kluski. Danie dekoruję natką.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Naj