Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kule z szynką i pieczarkami"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4972
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1384
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 145
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 53
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4972
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1384
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 145
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 53
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Składniki
Bułeczkę namocz. Cebule obierz, posiekaj. Połowę cebuli wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem, suszonym oregano i gałką muszkatołową. Dobrze wyrób.
Z masy mięsnej uformuj 12 klopsików. Każdy owiń plasterkiem szynki. Szybko obsmaż je na oleju i przełóż do żaroodpornej formy. Piecz 15 minut w temp. 200 st.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Włóż na patelnię z tłuszczem ze smażenia mięsa. Dodaj resztę cebuli i koncentrat. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Podlej śmietaną i ok. 1/2 szkl. wody. Gotuj 10 minut.
Pod koniec gotowania sos przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i suszonym oregano. Gotowe klopsiki przełóż na talerze. Podawaj polane sosem pieczarkowym. Ew. udekoruj świeżym oregano.Źródło: Tina