Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulki mięsne z ryżem"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 107
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 852
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 352
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 107
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 852
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 352
Składniki
Cebulę siekamy drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy i formujemy niewielkie kulki.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i krążki pora. Na wierzchu kładziemy kulki mięsne.
Do miski wlewamy wodę, dodajemy roztopione masło oraz sól, pieprz, kurkumę i ostrą paprykę. Mieszamy oraz zalewamy zawartość naczynia z mięsem i ryżem.
Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie upieczony, ale miękki.
Podajemy z jogurtem.
Czas przygotowania: ok. 90 minut, 4-6 porcji.Źródło: Olivia